Flyr ensom mot natten og kulden og undergangen

Hun tar en pause, vender seg mot eikekisten og sier med klar stemme:

«Min gode gutt. Du skal vite, og det vet du, at det å dø er å bli født inn i kraften som alltid ter seg virksom. Det å leve er å søke et liv i denne kraften.”

«Du ville leve ditt liv under mottoet ‘Min eigen veg må eg finne’. Etter hvert på din livsveg, da angsten og sosiale fobier herjet, identifiserte du deg med diktet ‘Einsamflygar’ og fant trøst i det. Gjentatte ganger møtte du Dødens ansikt, både personlig og i dine omgivelser, men hver gang evnet du å være i Livet for der å bidra til Skapelsen.»

«Jeg vil likevel si deg: Du verken var eller er ‘ein einsam flygar’. Ikke på den virkelige måten. Slik jeg tolker diktet, er det å være alene en illusjon. Bevisst eller ikke, du er alltid inkludert i dette som er ‘bakom alt’, eller ‘det umanifesterte’, som Eckhart Tolle skriver, eller i nullpunktfeltet, for å holde oss til Ervin Laszlo. Jeg har nemlig også lest Revolusjon i vitenskapen.»

«Eller som Vigdis Garbarek opplevde da hun en høstdag fanget et lønneblad i hånden og opplevde det forunderlige i å SE bladet, slik det virkelig ER. Som et ‘røntgenbilde’ så jeg sammenhengene i kosmos, fortalte hun. Denne opplevelsen kom til å endre livet mitt.»

«Din lekse i livet var å oppleve, for så prøve å gjennomskue blendverket, hildringen, illusjonen – det som førte med seg så mye frykt, misbruk og utenforskap. Alt dette fordi du skulle gjennomleve alle erfaringer, og som du skrev: oppleve å være en hvit spire på dolokket, den som gjentatte ganger faller i kloakken, eller som røveren på korset som ble latt igjen. Og som Judas, for hvem skulle ellers sveket?»  

«Hevneren fra Oc mente seg djevlebesatt, det kan hende, men nå er demonen i ferd med å integreres, han er langt på vei uskadeliggjort. Du er blitt en gjennomskuer.»

Hun fortsetter, stadig vendt mot kisten: «Gjennom ulike liv er du blitt stadig mer bevisst og opplyst. Ditt bidrag til Skapelsen er betydelig, slik alles bidrag er. Men du må nok flere turer innom Gehenna, du har ennå blinde flekker du skal evne å se gjennom. Slik er det å være en del av Evolusjonen, der Skaperen opplever seg selv – som bevisstheten i alt.»


«Du har opplevd den store kjærligheten, min venn. Det er ikke alle forunt. Du har til denne din jordingsdag ønsket at Knut Skrams eminente ‘Jeg elsker deg’1 skal ljome ut over høyttalerne. Du har ønsket denne sunget for din elskede i dag, slik du alltid har hatt henne i ditt hjerte og sinn.»

«Du har også erfart omrisset av PS2, en merkelig benevnelse du brukte på overskridende erfaringer. Som en Johannes så du spantene til en ark som vil bli bygget og sjøsatt. En gang vil vi alle få leve på regnbuebroen med full innsikt. Vi vil være lys og oppfylle Skapelsens hensikt.»

«Kanskje er det som du hevdet: PS2 er umulig å beskrive. Ganske enkelt fordi vi ikke når opp til dette guddommelige nivået. Men vi fødes med en utrolig skaperkraft, og kanskje vi med våre evner blir i stand til å skape en link til noe som kan akselerere skaperverket til himmels, for å si det slik».

Slik avslutter Rønnaug «sjamanens tale ved graven». En tale for den døde som kime til liv. Og det er forunderlig hva mer hun hadde i ermet. Med de pårørendes samtykke hadde hun bedt sin svært unge sørsamiske sjelevenn Marja Helena Fjellheim Mortensson fra Svaahken sijte (Elgå) om å joike «Delvieh».2

Her fra mitt referentsted, hvor nå det er, sitter jeg med en underlig følelse av at unge Marja trer inn på scenen sammen med Rønnaug, eller rettere, de glir over i hverandre. En samisk sangoma, en noaide eller naejttie på sørsamisk, en side i livsboka som vendes, sider som representerer urfolks og menneskers suverene identitet som grunnlag for jordens enhet.

Marja Helena kan med sin kraft, integritet og mot til å stå opp for fordrevne minoriteter og enkeltmennesker, minne om tippoldemor Marja som kjempet for fattige, syke og utstøtte i Toten. Og hennes datter Johanne Braëmines anstrengelser for å bedre Christiania Tugthus’ avdeling for sterkt sinnslidende. Mon tro om det ikke fins en link i aneboet – i gener eller tidligere liv.

Tittelen «Delvieh» utfordrer. Ordet betyr «å gjenvinne synlighet» eller «komme til syne». Det peker på historiske spor fra et folk i Sameland, Sápmi, som ved tvang fikk språket og dermed identiteten langt på vei slettet. Gjennom vreden er sporene synliggjort, og forståelse og tilgivelse kan skje.

«Delvieh» kan òg knyttes til katarene, kjetterne, de alternativt kristne som ble totalutslettet. Spor kommer også her til syne gjennom ruiner og reinkarnerte liv. Vredens avtrykk henger ennå igjen i luften over vinstokkene på de blodstenkte markene. Katarpresten Esclarmonde Parfait de Foix så et potensial for fornyelse av katarismen bort fra ensidig dualisme. Hun så også muligheten for dialog og tilgivelse. Men pave Innocens III viste ingen nåde; både hun, familien og skriftene hennes ble brent. Vreden er ennå massiv, selv om pave Johannes Paul II omsider har bedt om unnskyldning for drapene på titusener av liv. Esclarmonde hadde som katarer flest arbeidet for å synliggjøre sporene av Jesu opprinnelige budskap, uten det virvar av dogmer som kom til. Mye sjamanisme i disse sporene. Mye ekte kristendom.

Med «Delvieh» og «Jeg elsker deg» som ankerfeste ble ikke begravelsen en jammer. Den ble en lovsang. Den ble et løfte om at «alt som er» vil «komme til syne» i nye liv. Et løfte om at alle spor er bevart i kosmos, som et påbyggingspotensial.

Min elskede viv, min gode eks, mine tre sønner og fire sønnesønner – alle fulgte kisten og senket den i den jorden vi alle er med på å heve.

  1. Du kan høre den nå aldrende Knut Skram synge «Jeg elsker deg» på Spotify, Apple Music, Youtube Music.

2. YouTube: Marja Mortensson: Delvieh – Beautiful Joik – Sámi Music. Se på nettet hele den unike jubileumskonserten Jielemen aavoe i regi av NRK og med kongen og styresmakter til stede. 22 år gamle Marja er gjennomgangsfigur som både åpner og avslutter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: